Bebek ürünlerinde paraben

 

 

Yok arkadaş bu kar bitmeyecek, yaz gelmeyecek. Yaz tatili hayali bile kuramıyorum artık. Kar ve soğuk ruhuma işledi. Trafikte geçen saatlerimmi desem, akan çatımızmı desem, terasta bekleyen 30 cm karmı desem valla baygınlık geldi. Kuzu bile sıkıldı artık kar görünce yırtınan çocuk azcık karda dolaşıyoruz eve dönelim diyo. Karı yağmurdan daha çok seven biriyim çocukluktan beri kar yağarken bi heycan kaplar içimi yerlerde yuvarlanasım gelir. Ama bu sene yetti. Dünkü trafik maceramdan sonra bugün işe gitmeye cesaret edemedim. Kuzuyla evde yayıldık, camdan yolda kayan arabalara gülüyoruz, ananemisde bize bakıyo oh sıcak sıcak.

 

Bu kısa Ankara ve kar konulu paragrafımızdan sonra geldik dahada kötü şeyler yazmaya. Valla artık bu blogda iç karartıcı şeyler yazmak istemiyorum. Ama heryerimiz kaplı piskopat olmamak elde değil. O kadar çok uzak durulacak şey varki, çevremizdekileri uyarsak o bile kardır. Mira için kozmetik pek ürün kullanmamaya çalıştım doğduğundan beri. Zeytinyağı kullandım pişik kremleri kullanmadık, pamuk su yaptık çok uzun süre. Ama büyüdükçe bazı şeyler gözümden kaçmış. Çalışma yoğunluğu flan gözden kaçırmışım yeni farkediyorum. Kendime yüz temizleme ürünlerinden ne alsam diye araştırırken “PARABEN” tartışması gözüme çarptı. Daha önce petrol türevleri, formaldehit gibi kimyasal içeriklere dikkat ederdim ama parabeni gözden kaçırmışım kendime kızıyorum. Kuzunun ürünlerinde bikaç tanesine baktım. Ve iki üründe paraben içeriğini gördüm resmen moralim bozuldu. Çok sık kullandığım ürünler değil ama yine çok rahatsız oldum. Burdan marka vermiyeyim siz mutlaka aldığınız ürünlerin içeriğini okuyun.  Size biraz parabenden bahsedeyim. Kozmetikte kullanılan diğer kimyasallarla ilgilide bi yazı toparlıcam.

 

Parabenler 1920’lerden beri koruyucu olarak kullanılmaktadır. Kimyasal olarak, parabenler, basit bir yapıya sahiptir. Bu bir tarafta bir hidroksil grubuna (-OH) halkası ve bir yan zincirinin halkasının karşı tarafında bir alkil ester olarak adlandırılan bir 6 üyeli bir halka karbon içerir. Parabenler gıdalar ve farmasötik ilaçlar da dahil olmak üzere geniş bir yelpazede bakteri büyümesini önlemek için kullanılır.En yaygınkullanımı sıvı el sabunu gibi yüz ve vücut kozmetik, cilt bakım ürünleri, şampuan ve kremleri, güneş kremleri, koltukaltı ürünleri (terlemeyi önleyiciler), kolonya ve parfüm, sabun, kozmetik de dahil olmak üzere, koruyucu madde olarak kullanılmaktadır. 1984 yılında hazırlanan bir raporda parabenlerin 13.200 üzerinde farklı kozmetik ürünlerinde kullanıldığı tahmin ediliyor.

 

Metil paraben, butil paraben, propil paraben, etil paraben ve sodyum benzoat gibi farklı çeşitleri bulunuyor. Ürünlerin içinde genellikle birden fazla çeşidi birlikte kullanılıyor. Bu maddelere karşı hassas olan kişilerde ağır cilt bulguları, deride kızarıklık, şişlik, kaşıntı veya ağrıya neden olabiliyor.

 

Parabenler vücutta östrojeni taklit eden madde olarak bilinir. Göğüs kanseri hastası kadınlar üzerinde yapılan araştırmalar sonucunda alınan tümör örnekleri içinde bol miktarda paraben maddesi olduğu ortaya çıkmıştır. Vücutta hormanal etkileri artıran kimyasal maddelerin kullanılması özellikle öströjen hormonuyla artan göğüs kanserinin yaygınlaşmasına sebep olmuştur. Göğüs dokusundaki yoğun yağ oranı vücuttaki toksik maddelerin burada yoğunlaşmasına ve göğüs kanserinin en yaygın kanser çeşidi olmasına sebep olmaktadır. Bundan dolayi, inandiricilik adina arastirmacilardan, Edinburgh’da üniversitesinden onkoloji uzmanı Philippa Darbe yeni bir çalısma yapmıştır. Kimyasal olarak 20 tümörün 18’inde paraben tespit etmistir. Bu da göstermektedir ki, onlar cildimize yaptigimiz bazı uygulamalardan kaynaklanmaktadır. En olası aday mevcut deodorantlar, antiperspirantlar, kremler ve vücut sprayleridir.

Araştırma sonuçları parabenin, östrojen hormonuna olan benzerliği nedeniyle, vücuttaki östrojen reseptörlerine bağlanarak;

  • kas dokusunda azalma
  • yağ dokusunda artma
  • erkeklerde göğüs büyümesi
  • kadınlarda göğüs kanserine yol açabileceğini ortaya koyuyor.

 

Östrojen hormonu gibi etki eden bu tarz kimyasalların çocuklarda hormonal dengeyi bozarak, cinsel gelişimi olumsuz etkiledikleri ve ergenliğe erken girme gibi sorunlara yol açabileceği bile tartışılıyor.

Bu konuda internette bir sürü polemik var hatta Sağlık Bakanlığı “Bu maddenin vücutta toksik etki yaratacak ölçüde biriktiğini gösteren ve insanlarda doğrudan kanser oluşturmasına yönelik kanıtlanmış bilimsel veri bulunmamaktadır. Yapılan bilimsel çalışmalarla konu bilim dünyası tarafından yakından takip edilmektedir.” Gibi bir açıklama yapsada mümkün olduğunca bu kimyasallarda uzak durmayı tercih etmek gerektiğini düşünüyorum. Parabensiz ürünler varken parabenliyi niye kullanalımki.

 

kaynak

http://www.cicicee.com/forum/forum-konu.aspx?konuId=4758

http://www.utopyacilar.org/esas/dr_bahar.html

http://www.fda.gov/cosmetics/productandingredientsafety/selectedcosmeticingredients/ucm128042.htm

http://www.haberlink.com/haber.php?query=62537

http://www.eves-best.com/the-danger-of-parabens.htm

http://www.ntvmsnbc.com/id/25222656/

http://www.pediatriportali.com/forumDetay.asp?KID=990

 



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir