Miranın kitaplığını çok ihmal ettim biliyorum. Elimizde okadar kitap varken çok azını paylaşabildim. Şu doktoramı bitirebilsem neler yapıcam ama… Londrada kitap olayna başka bir bakış açısı getirerek büyük kütüphane kavramını komple içimize soktuk hatta böğrümüze bastık diyebilirim. Bu yüzden artık kütüphaneden elimize geçen kitapları çok detayına girmeden hem bize arşiv oluştursun diye hem de size fikir vermesi açısından kısa kısa paylaşayım istiyorum. Bunu neden geçen seneden itibaren yapmadım diye de dövünüyorum. Kuzu kütüphaneden ve okulundan okadar çok kitap okuduki çoğunu unuttuk belki de:( Neyse artık bu da bir başlangıç olsun:
-Winnies Pirate Advanture (Valerie Thomas-Korky Paul)
Türkçeye çevrilmiş hali var: Sakar Cadı Vini’nin Korsanlık Macerası
Daha önce Sakar Cadı Vini’den burada bahsetmiştim. Vini ailemiz için çok önemli bi tip. Bütün hikayelerini tüm aile olarak ezbere biliyoruz kuzu sayesinde ve bayılıyoruz. Hatta geçen haftalarda kuzunun sınıfında en sevdiği kitap karakteri olarak okula gitme gününde Vini olarak gitti bizimki. Uzun uğraşlar sonucu Viniye benzetebildik.
Sakar Cadı Vini ve kedisi Vilbur, kıyafet balosuna giderken Vini korsan, vilbur ise papağan olur. Baloda birsürü korsan kılığına girmiş kişi vardır. Hepsi beraber bir define haritası bulur ve hazine avına çıkmaya karar verirler. Vinini sihiriyle tüm korsanlar gemiye biner haritadaki adayı bulduklarında kıyıya çıkarlar ama o sırada orada gerçek korsanlar da vardır. Vini delisi olan kuzucum Vini’nin bir de korsan macerası olması bayıldı.
-The Great Paper Caper (Oliver Jeffers)
Oliver Jeffers’ı anlata anlata bitiremem herlade. Kuzudan çok kendim için okuyorum onun kitaplarını, çizimlerini. Aslında bu kitabından önce anlatıcak çok kitabı var. Onun için özel bir yazı yapacağım.
Oliver Jeffers bu kitabında harika bir polisiye hikaye yazmış ve adalet kavramını sorgulamış. Ormanda esrarengiz bir şekilde ağaç dalları, gövdeleri kesilir. Bir çok hayvan evini kaybetmeye başlar. Ormanda yaşayan hayvanlar bir soruşturma başlatır ve suçlunun kim olduğunu bulmaya çalışırlar. Birisi dalları kesmektedir ve kağıt uçaklarla etrafı kirletmektedir. Kitap içindeki karakterler ilerleyen safhalarda dedektif, hakim ve jüri oluyorlar. Kitabın sonu gerçek hayattaki gibi klasik bir sonla bitmiyor. Suçlu ayıyı anlamaya çalışma, bağışlama ve yardım duygularıyla bitiyor. Oliver Jeffers bu kitapta aslında bence bizim bile gerçek hayatta sorguladığımız ve zorlandığımız suç, suçlu, polis, adalet kavramlarını çocuklara açmış ve bence çokta başarılı yapmış bunu. Bizim ülkemizde adalet tartışılabilen bişey olmadığı için biz çocuklarımıza nasıl anlatırız bilemiyorum.
-Open Very Carefully (Nick Bromley-Nicola O’Byrne)
Bir timsah yanlışlıkla bir öyküye girer ve bu öyküden kurtulmaya çalışır. Çizimleride konusu da çok keyifli bir kitap.
-Happy Birthday Hugless Douglas (David Melling)
Yine şipşirin Hugless Douglas’ ın hikayesi. David Melling’le tanışma hikayemi burada anlatmıştım. Bu hikayede de Douglas doğum günü için birsürü hazırlıklar yapmıştır arkadaşlarını beklemektedir. Ama kuzenleri gelir partiyi biraz sabote eder. Douglas ta bu duruma biraz üzülür. David Melling çizimlerinde karakterler okadar sevimli ve duyguları size okadar güzel geçiyorki hepsine böyle sarılmak geliyor içinizden.
-Zoe and Bean Hello Oscar (Mick Inkpen, Chloe Inkpen)
Zoe ve Bean birsürü maceraları olan minik bir kısçe ve köpeciği. Zoe biraz bizim kuzuya benzer baya merlaklı bir kız olduğu için kuzu kendini onun yerine koyup baya keyifle dinliyo Zoe ve Bean maceralarını. Bu kitapta Zoe ve Bean bahçede oynarken önce bir hamster bulurlar. Sonra kaplumbağa bukelemun bulurlar. Bu hayvanların nerden geldiğiniz merak ederken Hello Oscar diyen bir papağan sesi duyarlar.