Kuzucuk spor yapmaya bayılıyo. Durup dururken bi anda başlar alakasız biyerde, siz anlam veremezsiniz napıyo diye.
“Ben çpoy yapıyorum, biy kiii, ayağı kaldıy indiyy”
Bütün çocuklar sever heralde hareket yapmayı. Bende yogayla hamilelik sürecimde hamile yogası cd leriyle başlamıştım. Sonra bebekle yoga cdleriyle devam ettim. Son zamanlardada platese merak saldım ama kıçımı kaldırıp hiç bişey yapamıyorum açıkçası. Bari mirayla bikaç bişi yapayım diye çocuk yogası araştırmaya başladım sonrada bu yogacı eşşeği çizdim. Bugün anca bitirebildim. Bunları kart halinde çıktı alıp kuzuyla yapıcam, sizde çıktı alın diye büyük boyutta koyuyorum. Aşağıdaki çizimlerdende fikir alabilirsiniz.Uygulamadan önce aşağıdaki yazıları okumanızı tavsiye ederim. Aman hareketleri yaparken sakatlanmalara dikkat.
Evde Uygulama
Eğer çocuklara yoga öğretmeyi planlıyorsanız deneyiminizi arttırmak üzere genel olarak bilmeniz gereken birkaç nokta var. En büyük zorluk, sükunet, denge, esneklik, odaklanma, huzur, zarafet, bağlantı kurmak, sağlık ve mutluluk hissetmek gibi yoganın yararlarını çocuklara öğretirken onların dikkatini uzun süre elinizde tutabilmektir. Neyse ki çocuklar hem konuşmayı severler hem de hareket etmeyi- ki bunların her ikisi de yogada mevcuttur. Çocuklar hayvan, ağaç, çiçek, savaşçı gibi roller üstlenmeye bayılırlar. Sizin rolünüz ise geri çekilip onların köpek pozunda istedikleri şekilde havlamalarına, kobra pozunda tıslamalarına, kedi gerinmesinde miyavlamalarına fırsat tanımaktır. Bu pozları denerken ABC’ler veya 123’leri de sayabilirler. Ses çocuk için harika bir gevşeme vasıtasıdır ve yoganın fiziki deneyimine işitsel başka bir boyut katmaktadır.
Dünyalarını kendi kendilerine keşfetmek çocuklar için bir ihtiyaçtır. Onlara daha derin düşünmelerini söylemek, daha doğru yapmalarını veya belirli bir şeyin onlar için daha iyi olacağını söylemek en uygun yol değildir. Bunun yerine onlara kendi gerçeklerini ortaya dökebilecekleri sevecen, ilgili, yaratıcı bir ortam sağlayın. Çeşitli hayvan ve doğa asanalarını (sabit duruşlar) yaparken onların bilinçlerini arttırmak üzere zihinlerini meşgul edin. Yılan oldukları (Bhujangasana) sırada kendilerini kolsuz ve bacaksız uzun gerçek bir omurga olarak hayal etmelerini sağlayın. Bakalım gene koşabilecek veya bir ağaca tırmanabilecekler mi? Ağaç pozunda (Vrksasana) dev bir meşe olduklarını ve ayaklarının altından köklerinin uzadığını düşünsünler. Bu pozda 100 yıl durabilirler mi? Ya kesilirlerse, ne olur? Canları acır mı?
Köpek gibi gerindiklerinde, flamingo gibi dengelerini bulduklarında, tavşan gibi nefes aldıklarında veya ağaç gibi uzun ve kuvvetli durduklarında onlar çevrelerindeki makrokozmos ve kendi bedenlerindeki mikrokozmos arasında bir bağlantı kuruyorlar. Tüm yaşama saygının önemi ve karşılıklı bağlılık prensipleri açıklığa kavuşuyor. Çocuklar hepimizin aslında aynı “madde”den oluştuğunu anlamaya başlıyorlar. Bizler sadece değişik biçimlerdeyiz.
Kendinizi bir öğretmenden ziyade bir ‘kolaylaştırıcı’ olarak düşünün. Çocuklarınıza rehberlik ederken siz de kalbinizi onlara açarak onların da sizi yönlendirmesine izin verin. Onların de sizi harikalar ve keşiflerle dolu sınırsız bir dünyaya davet edeceklerine hiç şüphe yok. Eğer onlara katılırsanız öğrenme/öğretme süreci karşılıklı olarak sürecek ve bu da herkese yaratıcı olmak, kendini ifade etmek ve birlikte büyüme fırsatını sağlayacaktır.
Evde yoga yaparken bunlara dikkat edin!
. Yogayı yumuşak bir örtü ya da havlu üzerinde, mümkünse ayakkabılarınızı çakararak yapın.
. Yoga duruşlarında uzun süre kalmayın. Çocuğunuzu yoga yaparken zorlamayın.
. Arada sırada çocuğunuzun gözlerini kapatıp dinlenmesini sağlayın, burundan nefes almasını teşvik edin!
. Yoga sırasında ona sık sık “aferin” deyin, mümkünse her fırsatta onu öperek ve ona sarılarak ona değer verdiğinizi gösterin!
. Yoga çalışmanızın sonunda birlikte şarkı söyleyin, şarkıya göre hareketler uydurun ve bunları beraber yapın, birlikte dans edin! Hareketlerle şarkı söylemek, bir yandan eğlenirken bir yandan da dikkatini toplamasını sağlar, konsantrasyonunu arttırır.
Yoga sayesinde çocuklar:
. Daha güçlü ve sağlıklı bir bedene sahip olurlar.
. Daha aktif, daha esnek ve daha zeki olurlar.
. Yaratıcı olurlar, hayal güçleri genişler ve kendilerini daha iyi ifade ederler.
. Konsantrasyonları artar ve daha dikkatli olurlar.
. Kas yapıları güçlenir ve dengeleri artar.
. Nefes egzersizleri ile akciğer kapasitesi artar.
. Postür bozuklukları düzelir.
. Kendine güvenleri ve emosyonel dengeleri artar.
Yazı Kaynağı: http://www.hurriyet.com.tr/saglik/6205993.asp?gid=161, http://pediatry.blogcu.com/_OCUKLARDA+YOGA
Harika olmus!!!!! Kisisel kullanima izin vardir umarim.. Kizim ve yegenimle denemek istiyorum!
Beğenmenize sevindim. Tabiki kullanabilirsiniz. iyi yogalamalarr:)))
yogacı eşşek demek 🙂
çook hoş olmuş, elinize sağlık
teşekkürler :)))
süperler!! bayildim!! ellerinize saglik!!