Tam bir uçuk sene oldu Londra’ya geldiğimiz. Napıcaz needicez derken, su gibi geçen bir buçuk sene. Daha dönüş tarihimiz belli olmasada galiba burayı da evimiz belledik. Dönüşü düşündükçe bi hüzün mü çöküyo ne. İnsanın güzel anılar dostlar biriktirdiği heryerden ayrılması zor oluyo galiba. Kuzu geldiğinde 4 yaşındaydı şimdi 5,5 yaşında ingiliz aksanlı bir eşşek sıpası:)) Bu sene eylül ayında 1. sınıfa başlayacak.
Laf dönüp dolaşıp yine okula geldi. Neden çünküüü evdeki gündemimiz bu. Dönersek Türkiye’de nasıl bir okula gidecek, devlet okulumu özel okulmu düşünceleri daha şimdiden heryanımızı sardı. Sevgili Esra (http://2balik1kedi.blogspot.com.tr/) Annelik İtirafları yazısında yazmıştı. Annelik; hep bir vicdan muhasebesi, hep hangisi iyi sorgulama, yanlış karar verdim mi acaba diye dolanıp durma. Bide benim gibi pimpirikseniz 1 sene öncesinden başlarsınız, rüyalarınıza girer.
Biraz buradaki okul sisteminden bahsediyim size:
Biz ilk geldiğimizde Ocak 2014’tü. Mira geldiği gibi anaokuluna (nursery) başladı. 2014 Eylülde ise zorunlu olarak Reception denilen bizde ilkokul hazırlık dediğimiz sınıfa başladı. Buradaki eğitim sistemi bizimkisi ile farklılıklar gösteriyor. Anaokulları (nursery) 3-5 yaş çocukların gittikleri yerler, zorunlu değil. Aileler çalışma durumlarına, adreslerine ve bütçelerine göre ücretli veya devletin yaygın olarak sağladığı anaokullarına gidebiliyorlar. 5 yaşına girmesine az kalmış ve azıcık geçmiş çocukların zorunlu olarak okul hayatı reception ile başlıyor. Bu ülkede zorunlu eğitim 5 yaşında başlayıp 11 yıl sürüyor, sonra üniversiteye gidiyorlar. 11 yıllık zorunlu eğitim 4 e bölünmüş. Key stage 1: 5-7 yaş (1.2.sınıf) Key stage 2: 7-11 yaş (3,4,5,6. sınıf) Key stage 3: 11-14 yaş (7,8,9.sınıf) Key stage 4: 14-16 yaş(10,11.sınıf) Orta kademe eğitimi tam bilmiyorum. Tek bildiğim KS 1,2,3 ten sonra KS4 için SAT diye sınava girmeleri. Bu sınav ülke genelinde ve okulun başarısı belli oluyormuş. Başarısız okullar uyarı alıyor, gözden geçiriliyor. Okulların hepsinin kendine ait formaları var. Müdürler headteacher diye anılıyor, ve çok önemliler. Hatta okullar müdürleriyle isim yapıyorlar. Eğitim öğretim yılı 3 dönem. (eylül 1- Aralık sonu, Ocak-nisan ve Mayıs- temmuz sonu gibi bişey. Her dönem arasında 2 şer haftalık tatil var. Dönem içinde de ayrıca 5 haftada 1 hafta tatil oluyor. Yıl 20 temmuz gibi sonlanıyor. Yaz tatili 1 eylülde bitiyor. Ben bu sistemi sevdim çocuklar hem aralarda dinlenebiliyor, hemde uzun tatiller yapmayıp okuldan kopmuyor.
Eğer devlet okuluna yollayacaksanız taa eylülde göndereceğiniz çocuğunuzu sene başında ocak gibi (9 ay öncesinde) ev adresine veya anne babanın iş adresine en yakın okullardan 6 adet seçip liste yaparak bağlı olduğunuz belediyeye başvuruyorsunuz. Adrese dayalı sistem, okulun yakınlığı çok büyük avantaj, uzak bir okul seçerseniz bir nevi ölü tercih yapıyorsunuz. Bir de kilise okulları var, onlar için hem okula hem belediyeye başvuruyorsunuz. Belediye sınav sonuçlarını öğrendiğiniz heyecan misali size hangi okula çıktığınız heyecanını nisan gibi yaşatıyorlar. Açıkta kalan çocuk yok, çünkü çok fazla okul var. Mesela şu an bize yakın yürüme mesafesinde en az 5-6 devlet okulu var.
Kuzucuğum okulundan gözlemlerimi yazayım: Eylül 2014 de zorunlu olarak receptiona( hazırlığa) başladığında ingilizce konuşabiliyordu. Kolay adapte oldu diyebilirim. Kuzu normal bir devlet okuluna gidiyor, sınıf 25 kişilik. Okul normalde 9.00-3.15 saatleri arasında. Ama eğer çalışıyorsanız: çocuğunuz saat 6.30 a kadar çok cüzi bir fiyatla okul içinde kalabiliyor, okul içinde önce after school club’a sonra children play center’a gidiyor. Okullarda öğle yemeği pişiyor. Özenle hazırlanmış bir öğle yemeği menüsü var, ayrıca 3. sınıfa kadar ücretsiz. 3. sınıftan sonrada çok cüzi bir rakam alıyorlar. Öğretmenler her çocukla ilgili “learning journey” öğrenme yolcuğu adında çok detaylı bir defter tutyorlar. Her çocuğun ders esnasında yaptıkları, söyledikleri bu defterde yazıyor, okulda yaptıları ile ilgili çok güzel bir arşiv.
Mira’nın sınıfından sorumlu 2 adet ana 2 adette yardımcı olmak üzere 4 öğretmen var. Ayrıca spor vs gibi atölye öğretmenleri var. Nasıl bir sistemse okul başladıktan sonra 2 ay içinde okuma ve yazmaya geçti. Artık kendi kitaplarını kendisi okuyor. Türkiyede okuma yaşı 7, çocuklar burada 5 yaşında okuyorlar. Otomatikman 2 sene fazla kitap okumuş oluyorlar. Okumaları için her hafta 2 kitap gönderiyor öğretmen. Ödev mantığı yok. Sadece bazı kelimelerle ilgili ailelerden destek olmasını istiyor öğretmenler. Diğer üst sınıfları çok bilemiyorum ama Mira’nın sınıfını gözlemlediğim kadarıyla çocukların özgüvenlerini ve kendilerini ifade etmelerini geliştirmek için çok uğraşıyorlar. Sosyal aktiviteler çok ön planda, her yaptıklarına değer verip sergiliyorlar ve yaratıcılık konusunu önemsiyorlar. Masa sıra mantığı yok çocuklar yuvarlak halıda bağdaş kurarak ders dinliyorlar.
Zorunlu okula başlama yaşı dedim ama İngilterede homeschooling yapılabiliyor. Aileler düşünce yapılarına, kafalarına uyan bir okul bulamazlarsa yada kendi destekledikleri modellere göre çocuklarını eğitmek istiyorlarsa evde eğitim başvurusu yapıyorlar, çocuklarını okula yollamadan kendileri evde eğitim verebiliyorlar. Çocuklar evde eğitim alarak ülke genelinde yapılan tüm snavlara girebiliyorlar, ardından üniversiteye gidebiliyorlar. Yine evde eğitim için zorunlu yaş 5. Yaşadığınız bölgedeki homeschooling danışmanlarıyla iletişim halinde kalarak evinizde çocuğunuzu eğitiyorsunuz.
İşte böyle… İçindeyken eleştirdiğim bir çok şey de var aslında. Ama şimdi kendi yazdığımı okuyunca güzelmiş baya yav dedim:)) Bunun azcık bir kısmını bulabilsek dönünce bize yeticek. Bakalım hayırlısı.
Kuzunun yaptığı resimleri de koyayımda dursun şurda, arşiv olsun:))
Buradan okuyunca da güzel:)
Ne güzel Miracık İngilizce avantajı ile (hemi de aksanlı:)) dönecek oradan.
Evet annelik hep bir muhasebe hali ama dönüş tarihin belli olmadan da buradaki eğitimle ilgili endişelere başlama:)
Belki duyunca insan sinir oluyor ama büyükler her şey olacağına varır diye doğru söylüyor, ah gel bir de bize anlat.
Mira’nın resimleri de sanki yaşından ileri, çok yetenekli acaba kime çekmiş:)
Canım Kitana çok doğru söylüyosun, zaten yırtınsanda herşey olacağına varıyor bazen:)) Mira resim yapmayı çok seviyor. Umarım hevesi kaçmaz büyüdükçe.
Merhabalar biz yaklaşık 1ya da 2 Yil içersinde ingiltereye yerleşmeyi planlıyoruz eşimle iki küçük cocugum var 6.5 yaşında oğlum 4 yaşında kizim var ingiltereye sadece cocuklarimin iyi bir eğitim hayatı olsun diye gitmek istiyoruz esim türkiyede denizci subay bende üç ünv. Bitirmiş ama atanamamis bir ogretmenim. Yanliz ben ve esim gece inanın uyuyamiyiruz sırf çocuklar için gideceğimiz yerde acaba çocuklarımız ırkçılık yasarmi oradaki ilk okullar ve öğretmenleri yeni gelen yabancı öğrenciye yaklaşımları nasil.bazı forumlarda çok acıklı olaylar okuyorum çocuklara sert davranıldığı için ingilizcede bilmediği için bunalıma girdiği çocuğun yazıyordu çok korkuyorum açıkçası ben cocuklarima oraya gitmeden ıngilizce kazandırmaya çalışıcam ancak takdir edersiniz dil yerinde öğrenilir çocuklarım bocalarmi oradaki okulların yaklaşımı nasıldır ve bize onerebileceginiz okullar var midir lütfen yardımcı olursanız siz ve diğer buraya yorum yazan arkadaşlardan ingilterede yaşayan varsa onlarda yardımcı olursa çok sevinirim.buraya kadar okuduğunuz ve sabir gösterdiğiniz için de çok teşekkür ederim hoşçakalın
Merhabalar, biz Londra’da yaşadığımız için orada ırkçılık gibi bir problemin olmadığını söyleyebilirim. Londra çok fazla yabancı milletin birarada yaşadığı biryer, herkes birbirine alışmış durumda. Biz ne okulda ne de başka ortamlarda hiç olumsuz birşey yaşamadık. Öğretmenlerin ve okulun yaklaşımı herkesi kazanmak yönünde. Çocuklarınız da hemen dile adapte olacaktır onlar bizde daha kolay alışıyor. Umarım herşey gönlünüzce olur. Sevgiler
Merhaba, biz de 2_3 aya ingiltereye taşınmayi planliyoruz 5 yasinda oglum var ve sizinle ayni endişeleri tasiyorum, bu konuda daha fazla bilgi paylaşımı yapmak isterim. mail adresim aliswoodentoys@gmail.com
Merhabalar,
Bilgilendirici yazınız için teşekkür ederim. İşim nedeniyl bu yaz Londraya taşınma durumumuz var. İki kızım var 6 ve 10 yaşlarında. Şuan da yurtdışında yaşadığımız için ingilizce öğrendiler. Londradaki devlet okullarının ahlaki açıdan iyi olmadığını duydum. Bu nedenle çocuklarımız adına korkuyoruz. Sonuçta arkadaş çevresi çok önemli. Diğer taraftan çocuklar okula nasıl gidecekler? Anladığım kadarıyla Türkiye’deki gibi okul servisleri yok. Bu durumda 6 yaşındaki bir çocuk okula nasıl gidecek? Yürüme mesafesinde okul olsa neyse ama o da belli değil. Tabi yürüme mesafesinde bile olsa hergün birinin götürüp getirmesi lazım. Bu konular beni düşündürüyor.
Sadece ilkokul deneyimimiz olduğu için onun üzerinden konuşabilirim. Ahlaki kavramı kişiye göre değişken diye düşünüyorum, ama açıkçası görüğüm kadarıyla okullar fazla disiplinli ve kontrolü elden bırakmamak için uğraşıyorlar. Mahalle okuluna yollayabildiğiniz için okullar genelde yürüme mesafesinde, servis özel okullarda var, devlet okullarında görmedim. Umarım mutlu olduğunuz okulu bulursunuz.
Merhaba, ne kadar faydali bir yazi yazmissiniz, Ben de 5 ve 7 yasindaki iki cocugumla 1.5 yilligina londra’ya gidecegim 1 ay sonra. Okulunuzun ismini verebilir misiniz acaba? Ben once iyi bir okul bulup sonra yakinindan ev kiralamayi dusunmustum. Cok tesekkur ederim simdiden.
Merhabalar çok güzel bir yazı yazmışsınız bizimde londra yerleşme düşüncemiz var iki tane çocuğum var biri 10 diğeri iki yaşında okul ile ilgili sıkıntı yaşarmıyız diye endişelerim var yazınızın çok iyi geldi teşekkürler
Biz de Kasım gibi Londra’ya taşınmayı düşünüyoruz. Kızım şuan 6 buçuk yaşında ve 1. sınıfa gidiyor. 2. sınıfa başlarken orada olacağız gibi. İngilizce bilmiyor. Süreç nasıl işliyor. Çok geriliyorum, geride kalır mı acaba, zorlanır mı. Deneyimlerinizi paylaşırsanız çok sevinirim.
Merhabalar bende suan iki yıllığına londradayım oğlum Nisan da 3 olacak pre-school mu aramalıyız nasıl bir yol izlemeliyiz cevaplarsanız çok sevinirim